Kindercoaching

Uitgaan van kracht

Kindercoaching is kortdurende en speels-creatieve begeleiding, die uitgaat van de kracht en veerkracht van een kind. Het doel is samen inzicht krijgen in wat er speelt, te ontdekken wat er nodig is om een positieve verandering te creëren en hier vervolgens stappen in te gaan zetten.

We werken altijd aan een stevige basis van zelfkennis en zelfwaardering: Wie ben ik, wat maakt mij bijzonder? Hoe ga ik om met mijn emoties? Welke situaties vind ik lastig, en hoe ga ik daarmee om? Een kind dat inzicht heeft in zichzelf en in zijn kracht staat, kan namelijk gericht zijn sterke kanten inzetten in lastige situaties.

Vanuit die basis gaan we kijken welke vaardigheden een kind nog te leren heeft. Hiervoor maken we samen een ‘plan van aanpak’, zodat het kind op een positieve en constructieve manier bezig is met het overwinnen van een probleem. Een kind leert zo om te gaan met uitdagingen, doelen te stellen en bereiken. Daarmee is hij of zij zelf verantwoordelijk voor succeservaringen, waardoor ook het zelfvertrouwen groeit.

Zo ziet een sessie eruit

Iedere sessie gaan we in met een doel, waarbij passende werkvormen worden aangeboden. Passend bij het doel, maar ook passend bij het kind.
We doen bijvoorbeeld een coachingsspel, of werken situaties uit met poppetjes. We kletsen, tekenen, knutselen, bouwen, spelen of gaan buiten de tuin in.
We doen een ademhalings- of mindfulness-oefening, of werken aan de hand van een boek.

Tijdens zo’n sessie kijk en luister ik met volle aandacht naar een kind. Wat valt me op? Wat laat hij/zij zien, met en zonder woorden? Welke behoeften zitten er achter zijn/haar gedrag?

Als ouder neem ik je mee in dit proces door van iedere sessie een verslag te maken.
Daarin beschrijf ik wat we gedaan hebben en wat me opviel. Ook vind je hierin tips voor jullie als ouders om thuis op te letten of mee aan de slag te gaan.

Praktische zaken

Even kennismaken:  Je bent als ouder altijd welkom voor een vrijblijvend, kosteloos kennismakingsgesprek. Zo kunnen we samen kijken of ik iets kan betekenen en of het ‘klikt’.

Het traject: Als het voor beiden goed voelt plannen we een intakegesprek. Daarin bespreken we wat er speelt, wat jullie hulpvraag is, en probeer ik een zo uitgebreid mogelijk beeld van jullie kind te krijgen.
Hierna volgen de sessies met je kind. Eerst een intake-sessie waarin we kennismaken en ik ook met je kind in gesprek ga over de hulpvraag. Met een duidelijk plan gaan we vervolgens aan de slag.
Na ongeveer 4 sessies volgt een oudergesprek. Daarin bespreken we hoe het gaat met je kind, welke doelen behaald zijn en waar eventueel nog aan gewerkt kan worden.

Kosten: De kosten voor de coaching bedragen €65,- per sessie/oudergesprek.
(inclusief verslaglegging en gebruikte materialen, uitgaande van de duur van 1 uur per sessie/gesprek)